![]() ![]() ![]() |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Koniec |
Nadawca | Wątek |
---|---|
matejj |
wysłane dnia:
27.11.2004 19:39
|
Zarejestrowany użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 27.11.2004 z: Miastko Wiadomości: 3 |
Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? Jak w temacie. Czy Miastko - 12-tysięczna miejscowość w zachodnej częśći województwa pomorskiego to część Kaszubszczyzny, czy nie ?? Urodzilem sie i mieszkam w Miastku, i w mojej pieknej miejscowości wydawana jest gazeta "TKM" w ktorej ostatnio zamieszczane sa artykuly mowiace o tym ze Miastko nie ma i nie mialo zadnyvch zwiazkow z Kaszubszczyzna. Czy moglby mi ktos naswietlic dokladniej i szczegolowiej ta sprawe i ten problem?? jesli ktos ma informacje na ten temat, to prosilbym bardzo o podanie ich. Moim zdaniem ta gazeta glosi nieprawde, ale nie ma na to zadnych dowodow, lecz tylko opietram sie na slownych przekazach. pozdrowienia
P.S. Wogole to jestem pół-Kaszubą, bo moj ojciec jest Kaszub, ale nie znam tego jezyka, ale chectnie bym sie go pouczyl; itd. |
CzDark |
wysłane dnia:
27.11.2004 20:00
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 24.5.2004 z: Biebrznicczi Młin Wiadomości: 1133 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? [q] Czy Miastko - 12-tysięczna miejscowość w zachodnej częśći województwa pomorskiego to część Kaszubszczyzny, czy nie ??
Tak, gdyż ludnością autochtoniczną zamieszkujacą tą. miejscowość przed Niemcami, byli Kaszubi. Zresztą nawet Niemcy miasteccy to w dużej mierze, jeśli nie w wiekszości potomkowie zgermanizowanych Kaszubów. Po wojnie wskutek migracji ludności nastąpiła znaczna rekaszubizacja tych terenów, które można więc śmiało nazwać Kaszubami. I aby rekaszubizacja następowała dalej :).
|
matejj |
wysłane dnia:
28.11.2004 12:20
|
Zarejestrowany użytkownik ![]() ![]() Zarejestrowany: 27.11.2004 z: Miastko Wiadomości: 3 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? wielkie dzięki za wyczerpujące informacje. pozdrawiam
|
wotoch |
wysłane dnia:
29.11.2004 12:41
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 20.2.2004 z: Ciemno Wiadomości: 645 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? W Miastku żyje bardzo wielu Kaszubów większość stanowią przesiedleńcy z Gochów. W Miastku jest Oddział Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, którego nowym prezesem jest Pani Małgorzata Pałubicka. Jest to jeden z aktywniejszych partów ZK-P w okolicy. W Miastku odbywają sie w każdy ostatni czwartek miesiąca msze z kaszubską liturgią słowa w kościele pw. NMP Wspomożenia Wiernych. W Miastku dzieje sie dużo ciekawych rzeczy tylko nie wszyscy to zauważają.
Jeżeli jest to możliwe proszę o zrobienie skanu tych artykułów z "TKM-ów" i przesłanie ich na adres wotoch@wp.pl bardzo jestem ciekawy co się w nich znajduje. Z góry dziękuję
|
matejj |
wysłane dnia:
29.11.2004 18:54
|
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? wiesz co, temu redaktorowi chodzi głownie o ten projekt "Kaszubski Pierścień", ale przy okazji dorabia swoje ideologie na temat tego, że Miastko nie ma nic wspólnego z Kaszubami. Jak znajde czas to je zeskanuje i na pewno Ci przesle. Pozdrawiam
|
paulk |
wysłane dnia:
5.12.2004 15:40
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 10.7.2003 z: Gduńsk (Gydanyzc) Wiadomości: 157 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? W Miastku żyje bardzo wielu Kaszubów większość stanowią przesiedleńcy z Gochów.
Nie zapominajmy o "oryginalnych" Kaszubach - mieszkańcach tej okolicy, którzy zostali wypędzeni. A co na to inni przesiedleńcy? Pawel |
paulk |
wysłane dnia:
5.12.2004 15:44
|
Nie mogę oderwać się od tej strony! ![]() ![]() Zarejestrowany: 10.7.2003 z: Gduńsk (Gydanyzc) Wiadomości: 157 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? "Czy Miastko - 12-tysięczna miejscowość w zachodnej częśći województwa pomorskiego to część Kaszubszczyzny, czy nie ??"
Przy okazji, jako ze jestem jezykoznawca. Kaszubszczyzna (formacja z sufiksem -izna/-yzna) w literackiej polszczyznie (o wlasnie!) oznacza podobnie jak w kaszubszczyznie, czeszczyznie i słowaczczyznie (:)) nazwe jezyka. W gwarach wschodniopolskich - inaczej. Tam oznacza region, okolice. Kowieńszczyzna, Wileńszczyzna itp. Unizenie prosze! Jesli juz koniecznie zasmiecamy polszczyzne - to zasmiecajmy kaszubizmami, a nie gadka ze wschodu :) Pisal o tym zreszta szerzej niedawno prof. E.Breza. Pawel |
mkwidzinski |
wysłane dnia:
5.12.2004 20:03
|
Dobrzińc Najich Kaszëb ![]() ![]() Zarejestrowany: 27.6.2003 z: Kaszëbsczi zemi Wiadomości: 467 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? Cytat:
Kaszubszczyzna..... Cieszę się, że zwróciłeś na to uwagę. To detal, jednak chyba istotny, choć "gadka ze wschodu" - to nie zabrzmiało miło. m.k.
|
kamfor |
wysłane dnia:
8.12.2004 7:57
|
Stały bywalec ![]() ![]() Zarejestrowany: 10.7.2003 z: Wiadomości: 57 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? Matejj, mam prośbę!
Z ramienia starostwa w Kartuzach zajmuję się programem Kaszubski Pierścień (to właśnie w Kartuzach ten program się narodził). Ciekaw jestem co w TKM napisano na jego temat i jaką dorobioną sprawie ideologię. Gdybyś miał już ten artykuł zeskanowany, puść go też, prosze, na adres: kamfor@o2.pl , ok? Pozdrawiam Miastko na Kaszubach !!! ![]() |
goch |
wysłane dnia:
23.12.2004 0:11
|
Współtworzę ten serwis ![]() ![]() Zarejestrowany: 5.8.2004 z: Czersk- Słupsk - Borowy Młyn Wiadomości: 147 |
Re: Miastko - czy ma związek z Kaszubami?? Drogi Mateju
Jeżeli masz wątpliwości w powyższym zakresie to wiedz, że w Miastku (sądzę, ze nie możesz o tym nie wiedzieć) działa jeden z najprężniejszych oddziałów ZK-P (ma np. swoją stronę internetową). Jego niedawnym prezesem był Drech Henryk Telesiński (powszechnie znany w mieście i okolicy - możesz odwiedzić Jego w prowadzonym przez niego sklepie "jubilerskim" k/ koscioła. Aktualnie prezezem jest Drechna Małgorzata Paułbicka, a aktywnymi członkami m.in. : red. Konrad Remelski, pan Główczeski z UM, czy do niedawna ks. Kanthak ( organizator mszy kaszubskich w Miastku, kapelan oddziału ZK-P, duchowy przewodnik miasteckich pielgrzymek do Sianowskiej Mateńki. . Po wiadomości o nurtujących Ciebie wątpliwościach możesz udać się np. także do Piaszczyny do pana prezesa Expro Bolka Prondzinskiego, czy Kramarzyn do Wasty Wantoch - Rekowskiego, który notabene jest m.in. bardzo aktywny na stronach niniejszych zasobów. Osobiście dziwie się,że nie wziąłeś do ręki bedące (kupisz je u wspomnianego prezesa H.Telesinskiego) w obiegu na Gochach ( Miastko stanowia ich nieodrodne zaplecze) redagowany przeze mnie 2 m-cznik "Naji Goche" , ktory nie jedąa szpaltę (również mego autorstwa) poświęcił miasteckiemu - kaszubskiemu rodowodowi i dzisiejszej do Kaszub przynalezności. Dziwie się, że jako rezolutny, utożsamiajacy się z Kaszebiściom Tatczeznom , swą wiedzę ( w tym sądy) w tym względzie czerpiesz tylko ze znanego mi - ale o innym niż "NG" profilu gazecie TKM( przy tej okazji koleżeńsko pozdrawiam jej Redaktora - nie Kaszubę, ale mieszkańca Kaszub) . A więc zachęcam Ciebie do wędrówki tymi i innymi śladami naszej kaszubskiej - miasteckiej tożsamości. Póki co życzę Tobie i wszystkim Drechom Kaszubom i Pomorzanom, czytającym te strony - wszystkiego dobrego na Gody i na Nowy 2005 Rok. Szcześć Nam Boże! Zbigniew Talewski /Gochgochgoch
|
(1) 2 » |
| Od najnowszych | Poprzedni wątek | Następny wątek | Top |